Wat u moet weten over hardsteen
Wat u moet weten over hardsteen
De eisen die aan onze tegels en bestratingmaterialen in natuursteen worden gesteld, zijn behoorlijk hoog ,in ons zeer uitgebreide assortiment hebben, voldoen daarom aan strenge kwaliteitseisen en selectiecriteria, zodat vooraf al het mogelijke wordt gedaan, problemen achteraf te voorkomen.
Dit neemt echter niet weg, dat er bij natuursteen een aantal typische eigenschappen aan de orde zijn, waarmee rekening dient te worden gehouden.
KLEURVARIATIE.
KLEURVERVAGING.
OPPERVLAK.
BESCHADIGINGEN.
VORSTBESTENDIGHEID
Vrijwel alle materialen die wij voor buitentoepassingen in onze collectie hebben, zijn vorstbestendig. Onder extreme omstandigheden kunnen vorstbestendige tegels toch vorstschade oplopen. Een ondeugdelijke verwerking kan onder bepaalde omstandigheden het risico op schade in belangrijke mate verhogen.
Bij leisteen en andere gelaagde materialen bestaat het gevaar dat ‘opgesloten’ water tot vorstschade leidt. Het is bij deze soorten daarom extra belangrijk er door een verantwoorde verwerking voor te zorgen dat water zich niet in het vloerenpakket kan verzamelen.
MAATTOLERANTIE
Onze leveranciers produceren volgens de Europese norm EN-1341. Grofweg kan men zeggen dat volgens deze richtlijnen toleranties t.o.v. de oppervlaktemaat bij gezaagde tegels van + of – 0,5 % en dikteverschillen van + of – 10% acceptabel zijn. Vooral bij het opzetten van de voegbreedte is het belangrijk hier rekening mee te houden, het dikteverschil kan normaal gezien gemakkelijk worden weggeklopt. Bij maten vanaf 80×80 en groter kan het bovendien voorkomen dat de haaksheid van de hoeken en de vlakheid bij sommige steensoorten (met name leistenen zoals Desert Black en tegels uit de Laos-serie) minder nauwkeurig wordt. Ook daarom is het belangrijk met voegen te werken om deze eventuele verschillen weg te kunnen werken.
ONDERGROND
Er is geen algemeen geldend advies te geven over de opbouw van de ondergrond onder uw terras of oprit. Vele factoren, zoals bodemgesteldheid, belasting en dikte van de tegel zijn hierop van invloed. De verwerker moet in staat geacht worden een advies op maat te geven. In het algemeen zijn de volgende richtlijnen in acht te nemen:
- Het afschot van de afgewerkte vloer dient 1,5% te zijn
- Indien in de stabilisatie verwerkt wordt, bij voorkeur trascement gebruiken
- Zorgen dat de ondergrond zo is opgebouwd dat overtollig water wordt afgevoerd en het optrekken van vocht niet bevorderd wordt, zeker bij een 'losse' verwerking
- Tegels voor verwerken goed mengen uit verschillende pakken
- Gelegd tegelvlak niet aftrillen maar voorzichtig inkloppen met een rubberen hamer met groot slagoppervlak
Er bestaan tegelsoorten die bijzonder gevoelig zijn voor verwerkingsmethoden die niet geheel volgens de regels zijn uitgevoerd. Onze Cloudy grey zal, net als vele andere Chinese granieten, indien hij niet is voorbehandeld, niet in trascement verwerkt is of gelijmd en gevoegd is met Ardex producten en niet in de juiste onderbouw geplaatst is, een sterk verhoogd risico hebben op permanente vochtplekken, bekend als ‘kristalwater’.
OPVOEGEN
Bij een verlijming op een vaste ondergrond is een voeg verplicht en is het belangrijk deze zo waterdicht mogelijk te maken. In deze situaties adviseren wij ook de GK van Ardex. Bij een verwerking in los zand of stabilisatie kan men ook geen volledig starre voeg toepassen. Naast brekerszand of voegsplit kan men dan kiezen voor de waterdoorlatende voeg van DA. Uiteraard kent elke methode zijn beperkingen. Voor aanvullende informatie dient u voor verwerking de aanwijzingen op de verpakking nauwkeurig te lezen.